Tuesday, December 8, 2009

Kurban etinden çıkan suya dikkat


Kurban bayramında kesilecek hayvanın muhakkak veteriner kontrolünden geçmiş olması gerekir. Kesim sırasında özellikle uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastalıkların bulaşma tehlikesi vardır. Kesim öncesinde eller temiz olmalı, elin etrafında yara, kesik benzeri şikâyeti olanların çiğ etle direk temasa geçmemesi önemlidir. Gerekirse eldiven kullanılmalıdır. Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Şefika Aydın Selçuk, “Kurban bayramında tüketilecek etler hakkında bilinmesi gerekenler” hakkında bilgi verdi.
Et kesildikten sonra hayvanın kanı çok iyi akıtılmalıdır. Kanı iyi akıtılmamış hayvanın etinde zararlı mikroorganizmalar çabuk ürer ve et çabuk bozulur. Kurban eti kesim sonrasında parçalar halinde güneş görmeyen serin bir yere serilerek ilk dinlendirme işlemi yapılmalıdır. Uzun süre lastik kıvamında et yemek istemiyorsanız bu dinlenmeye gereken önemi göstermelisiniz. Ortalama 3-5 saatte oda ısısına düşen eti sonrasında ön soğutma için buzdolabına kaldırmalısınız. Ön soğutma işleminden geçmeli etin tüm yüzeyi ve iç kısımları da gereken soğukluğa ulaşmalıdır.
Etinizi derin dondurucuda saklayın
Kurban etinin dayanma süresi; dinlenmesine, etin cinsine ve soğutma şekline göre değişir. Etin uzun süre muhafazası için derin dondurucu kullanılmalıdır. Buzdolabında et -2 derecede en fazla 1 hafta beklerken, derin dondurucuda -18 derecede 4- 6 ay muhafaza edilebilir. Eti küçük parçalar ve hatta kıyma yapıp buzdolabında bekletirseniz kıyma 3-4 gün içinde bozulacaktır. Bu sebeple en iyi yöntem buzdolabının derin dondurucu kısmıdır.
Dondurucudan alıp çözdürdüğünüz eti tekrar buzluğa atıp saklamayın
Et çabuk bozulma riski olan bir besindir. Buzdolabı poşetlerinde küçük parçalar halinde hava almayacak şekilde koyularak dondurunuz. Büyük parça etler ve özellikle kemikli saklanan etlerde etin hava alması daha da kolay olacağı için daha çabuk bozulabilir. Ayrıca etleri dondurucudan çıkarıp çözüldükten sonra kalan kısmı tekrar koymak da mikroorganizmaların üremesine dolayısı ile zehirlenmeye sebep olur.
Yağlı kısımları ayrılarak bir yemeklik porsiyonlara bölünmesi ve parçaların 10cm’ den daha kalın olmamasına özen gösterilmelidir Büyük parçalı etler diğer pişirmeden önce çözdürülmelidir. Akşam pişirilecek etler sabah dondurucudan çıkartılıp buzdolabında tutularak çözdürülmelidir. Büyük parçalı etlerin çözdürülüp pişirilmelerindeki amaç, etin iç kısmında iyi bir şekilde pişmesinin sağlanmasıdır. Bunun için etin iç kısmının çözünmesine özen gösterilir.
Etten çıkan su zehirleyebilir
Eti çözdürmeden en iyi yöntem akşam yapılacak etin 1 gün önceden veya sabahtan buzdolabının 2-4 derecelik kısmına koyularak çözülmesidir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken derin kaba koyarak çözdürmemiz gerektiğidir. Çünkü etten sıkan su diğer besinlerle çapraz kontaminasyona uğrayarak zehirlenmelere sebep olabilir. Mikrodalgada çözdürme günümüzde pratik ve uygulanabilir bir yöntemdir. Su altında bekletmede yine uygulanabilir yöntem olsa da kimi zaman etin içinin çözülmemesi gibi durumlarla da karşılaşılabilir. Ayrıca o suyu sık aralıklarla değiştirmek gerekir. Bunun dışında kalorifer, soba üstünde bekletme, oda ısısında sıcak ortamda uzun süre bekletme yanlış yöntemler olup sağlığı bozucu etkileri vardır.
Kurban etinden çıkan suya dikkat

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.