Tuesday, December 8, 2009

Bebeğiniz reflüyse biberon değil kaşık gerek

Yetişkin hastalığı ve 'mide yanması' olarak bilinen reflü, aslında bebeklerde daha çok görülüyor! Aşırı kusmayla ve öksürükle kendini gösteren reflüde, en önemli nokta 'sabırlı olmayı' bilmek ve basit önlemler almak. Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Feyza Çivici Gümüş; bebeklerde reflünün sık görülmesinin nedenini şöyle açıklıyor:



SIRTÜSTÜ YATIRIN

"Bebeklerde, gıdaların mideye geçişine izin veren kapakçık mekanizması henüz yeterince çalışmaz. Ayrıca bebeklerin çoğunlukla yatar pozisyonda olup, sıvı gıdalarla beslenmesi de reflüye yol açar." Gümüş'e göre; bebeklerde tekrarlayan üst solunum yolu iltihapları, geçmeyen ses kısıklıkları, hırıltılar, öksürük gibi solunum yolu belirtilerinde, reflü hastalığı ihtimali düşünülmeli. Bebeğin reflüden az etkilenmesi için duruş pozisyonuna çok dikkat etmek gerekir. En doğru pozisyon; yemek yedikten sonra onları karınları üzerine, baş yukarıda olacak şekilde yatırmaktır. Ancak bebeklerin çoğu bu pozisyonda durmak istemez; bu durumda bebek sırtüstü, baş ve gövde dik olacak şekilde 45 derecelik açıyla yatırılabilir.



ZAMANLA GEÇER

Her şeyden önce; anne sütüyle beslenen bebeklerde reflüye daha az rastlanır. Bebek mümkün olduğunca anne sütüyle, az ve sık beslenmeli. Anne sütü almayan bebeklerde; mamada değişiklik yapılması, reflünün bir süre azalmasını sağlar ama bir süre sonra şikayetler yeniden başlar. Biberonla Beslenme de reflüyü artırıcı etki yapabilir; bebek biberondan mamayı çekemediğinde daha fazla hava yutar ve bu da reflüyü tetikler. Katı yiyeceklerle ve kaşıkla beslenmeye geçildiğinde reflünün azaldığı görülür.



Bebeğiniz reflüyse biberon değil kaşık gerek

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.