Thursday, December 10, 2009

Çok düşük kolesterol de kanser ve Alzheimer nedeni

Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, Kalp Sağlığı konusunda en önemli göstergelerden biri olan kolesterolle ilgili sorularımızı yanıtladı:



Kolesterolü mümkün olduğu kadar düşürmek mi gerekir?

Kalp ve damar sağlığını korumak için kolesterolü aşırı oranda düşürmek, vücudun çok önemli bir yapı taşını, bir yapı elemanını kaybetmek anlamına gelir, ki bu kesinlikle doğru değil. Çünkü vücuttaki bu çok önemli yapı taşının aşırı miktarda azalması, yalnızca kanser değil; erken Alzheimer, erken görme bozuklukları, erken cinsel bozukluklar, üreme bozuklukları gibi hastalıklara da davetiye çıkarır. İnsanlara kolesterolün Kalp Hastalıkları üzerindeki olumsuz etkisi anlatılırken, bir 'kolesterolfobi' yaratılmasından yana değiliz. Kolesterolfobiye karşıyız ama kolesterol seviyelerimizi de ideal ölçülerde tutmak zorundayız. Bu dengeyi iyi ayarlamak gerekiyor.



Kolesterol ilaçları seks hayatını kötü etkiler mi?

Kolesterol metabolizması bozuk olan erkek hastalar, kolesterol düşürücü ilaç kullanıyorlarsa; mutlaka kolesterol ile birlikte testosteron oranlarına da baktırmalıdırlar. Kolesterol metabolizması bozuk olan hastalarda çoğunlukla testosteron düşüklüğü mevcuttur ve beraberinde libido düşüklüğü, cinsel fonksiyonlarda azalma da görülür. Bu ilaçların testosteronu ve östrojeni düşürdüğü kesinlik kazanmamıştır ama erkek hastalara testosteron verildiği zaman; karın tipi yağlanmanın azaldığı, insülin direncinin azalarak metabolik sendromu azalttığı, kan yağlarının daha kolay düzenlenebildiği saptanmıştır. Bir anlamda bu hastalara verilen testosteron, hem onların kalp sağlıklarını hem de mutluluklarını etkileyebilir. Bu hastalarımızın bir ürologu ziyaret etmelerinde her zaman yarar var.



İYİSİ DE VAR KÖTÜSÜ DE

LDL-Kötü kolesterol (Lanetli kolesterol):

Damar sertliğini hazırlar. LDL değerlerinin 100'ün üzerine çıkmaması gerekir.



HDL: İyi kolesterol (Hayırlı kolesterol):

Vücutta bulunan kötü kolesterolü karaciğere taşıyıp safra olarak atılmasını sağlar. Bu kolesterole ihtiyacımız vardır. Damar sertliğine karşı vücudu korur. Eğer yeterli olmazsa damarlarda tahribat yapar. Spor ve yürüyüşle yükseltilir. HDL ne kadar yüksek olursa, o kadar iyidir. Yükseltmek için B vitamini önerilir.



Total kolesterol:

Toplam kolesterolü ifade eder. Toplam kolesterol değerlerinin 200'ün üzerine çıkmaması önerilir.



TÜRKLER HDL ŞANSSIZI

Türkler olarak iyi huylu kolesterolden yana şanssız bir topluluğuz. Çünkü Genetik olarak iyi huylu kolesterolümüz düşük. Almanya'da yaşayan ikinciüçüncü kuşak Türk çocuklar üzerinde yapılan bir araştırmada; bu çocukların Almanya'da doğup, Alman gibi yaşayıp, Alman gibi beslenmelerine rağmen HDL'lerinin düşük olduğu saptanmış. Bu da gösteriyor ki; biz, iyi huylu kolesterolü düşük ve damar sertliğine yatkın bir topluluğuz. Bunun için Beslenme ve Yaşam şeklimize bir Avrupalı'dan daha çok dikkat etmeliyiz.



İLAÇSIZ tedavi MÜMKÜN MÜ?

Kolesterol ilaçlarında hekimler olarak gördüğümüz en önemli yan etki, kötü huylu kolesterol olan LDL ile birlikte hayırlı kolesterol HDL'nin de düşmesi. Bu kesinlikle arzu etmediğimiz ve hasta yönünden istemediğimiz bir sonuç. Burada hastaya ilaç kullanması önerilirken, bir oranlama yapmak lazım.



DOKTOR TAKİBİ YETERLİ

Eğer hastanın iyi huylu kolesterolü çok yüksekse ve kötü huylu kolesterolü tolere edilebilecek düzeydeyse, hastaya ilaç vermemeyi tercih etmek daha akıllıca bir yol olacaktır. Örnek verecek olursak; iyi huylu kolesterol 65, kötü huylu kolesterol 110- 120 ise burada Macera arayıp, kötü huylu kolesterolü 100'e düşürürken diğerini de 40'a düşürmenin bir anlamı yoktur. Doktor orada inisiyatif kullanarak ilaçsız olarak hastayı takip edebilir



İLAÇLARIN SİROZ YAPTIĞI ASLINDA BİR ŞEHİR EFSANESİ

Kolesterol ilaçları karaciğeri yorup siroza yol açar mı?

Kolesterol ilaçlarının yan etkileri ile ilgili çok ciddi spekülasyonlar var. En bilineni ise karaciğere zarar verdiği. Prospektüslerinde, ilaçların yan etkileri olduğuna dair bilgilere rastlamak mümkün. Ancak hastalarımızın kolesterollerini takip ederken, karaciğer fonksiyon testlerini de düzenli olarak yaptırıyoruz. en küçük bir enzim yüksekliğinde de; ilacı bıraktığınız anda üç ayda enzimler eski haline dönüyor. İlaçların karaciğerde ağır tahriplere neden olduğunu söylemek mümkün değil. Yani kolesterol ilacı kullanıp da siroz olan hastaya rastlamadık. Hastaları, kolesterol ilaçları ile ilgili şehir efsanelerini ciddiye almamaları konusunda uyarıyoruz. Bunun için kolesterol ilaçları ile ilgili yaratılan bu suni korkulardan bir an önce kurtulmak gerekiyor. Bilinen en can sıkıcı yan etki, hastalarda meydana gelen adale ağrılarıdır ve çoğunlukla ilacın değiştirilmesi ile geçer.



YUMURTA AKLANDI

Kolesterol denince mutlaka yumurta gündeme geliyor. Bir yumurta içinde 200-210 mg kolesterol var. Yumurta kolesterol yükselttiği için sınırlanmıştı, ancak 1990'lı yıllardan sonra yumurta ile ilgili çok ciddi araştırmalar yapıldı. Bir yumurta yemenin kan kolesterol seviyesini çok yükseltmediği ortaya çıktı.

Ayrıca karaciğerin, yumurta yenildiği zaman alınan 200-210 gram kolesterolü, kendi yapacağı bir gramdan düştüğü biliniyor. Dolayısıyla net şekilde söyleyebilirim ki; gün aşırı bir yumurta yemek kan kolesterol seviyesini yükseltmiyor.



VÜCUT İÇİN ÇOK YARARLI

Diyetisyenler, artık hastalarına yazdıkları Diyet mönülerine yumurtayı rahatlıkla ekleyebiliyor.

Çünkü geçmişte, kolesterolü yükseltir korkusu ile, insanların proteinlerini kısıtlamak pahasına yumurta öneremiyorlardı. Önerseler de hastalar yemiyorlardı. Artık diyetisyenler yumurta ile ilgili yapılan son araştırmalar ve basında çıkan olumlu haberlerin etkisi ile hastalarına rahatlıkla yumurta yemelerini öneriyorlar. Yumurta vücutta, proteini yüzde 95 oranında emilen tek gıdadır. Ayrıca tok tutucu özelliği var. Ama bir yumurtanın, iki dilim ekmek kadar kalori verdiği unutulmamalı.



İLAÇ GİBİ ÖNERİYORUM

Tabiatta, özel ambalaj içinde gelen tek besin yumurta. İçine hiçbir katkı maddesi konulamıyor ve ağır metal zehirlenmesi yok. Omega 3'ü artırılmış yumurta üretimi ile ilgili çalışmalar var. Belki ileride ilaç niyetine bile önerilecektir.

Büyüme çağında olan çocukların ve ileri yaşta olan insanların, kesinlikle günde bir tane yumurta yemesini öneriyoruz. Büyüme ve gelişme için çok gerekli olan bu besin, ileri yaşta olanlar için de Alzheimer'i önleyici olması yönünden çok etkili. Haşlama tüketilirse 'kayısı kıvamında'; yağda yapılırsa da, teflon tavada ve çok az zeytinyağı ile yenmelidir.
Çok düşük kolesterol de kanser ve Alzheimer nedeni

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.