Thursday, December 31, 2009

YILBAŞI GECESİNE ÇOK ÖZEL LEZZETLER

Balkabağı Çorbası



Malzemeler



1300 gr Balkabağı



4 Su Bardağı Süt



1 Su Bardağı Su



1 Soğan



4 Yemek Kaşığı Krema



2-3 Diş Karanfil



Yarım Demet Dereotu



Tuz, Karabiber



Toz Müskat



Kreton Ekmek (üzerine)







Hazırlanışı: Balkabağını soyup ufak dilimleyin ve derin bir tencereye alın. Üzerine sütü ve suyu ilave edin. Tuz, biber, müskat, soyulmuş soğan ve karanfilleri ekleyin. Kabaklar iyice yumuşayana kadar en az 40 dakika kaynatın.



Ateşten alınca soğan ve karanfilleri çıkarın. Kalan çorbayı mikserden veya tel süzgeçten geçirin. Sıcak olarak tabaklara paylaştırın.



Her tabağa bir kaşık krema, bir tutam ince kıyılmış dereotu ve kreton ekmeklerilave edip hemen servis yapın.



Pastırmaya sarılı deniz tarağı ve humus



Malzemeler



16 adet deniz tarağı



16 dilim (çemeni alınmış ve çok ince dilimlenmiş) pastırma



100 gr. tereyağı



2 çorba kaşığı pulbiber



2 çorba kaşığı doğranmış frenk soğanı



5 çorba kaşığı zeytinyağı



humus için



150 gr. nohut



150 gr. tahin



limon suyu (1,5-2 limon)



1 diş sarımsak



1 çay kaşığı kimyon



tuz



Hazırlanışı: Bir çırpıda yutuverilecek kadar minik, bir o kadar da lezzetli bu atıştırmalığı hazırlamak biraz zaman alsa da denemeye değer. Bir gece önceden suya yatırdığınız nohutları iyice yumuşayana kadar haşlıyorsunuz. Haşlanmış nohutların kabuklarını aldıktan sonra tahin, limon suyu, sarımsak, kimyon, tuz ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar mutfak robotunda çekiyorsunuz. Humusunuz hazır... Bu arada pastırma dilimlerine sardığınız tarakları da dolaba kaldırıyorsunuz. Sıra geliyor lezzetin pekiştirilmesine… Tereyağını kızdırıyorsunuz, tabii kırmızı biber eklemeyi de unutmuyorsunuz. Bu karışımı da bir kenarda beklemeye alıyorsunuz. Son olarak da zeytinyağı eklediğiniz frenk soğanlarını robotta çekiyorsunuz. Bunlar servis öncesi ön hazırlık aşamaları. Sıra servise gelince; önce humusu ocakta bir parça ılıtıyorsunuz. Taraklar ise dışları yağlandıktan sonra doğru fırına (220 dereceye ayarlanmış) atılıyor… İçleri hafif çiğ kalacak şekilde üç dakika pişiriyorsunuz. Tabağa önce humusu, sonra tarakları koyuyorsunuz. Son olarak da üzerine önceden hazırlamış olduğunuz yağı gezdiriyor, sıcak olarak servis ediyorsunuz.



Mantar ve kestaneli iç pilavla doldurulmuş hindi



Malzemeler



5-8 kg’lık bütün hindi



yarım limonun suyu



tuz, karabiber



1 çorba kaşığı yoğurt



iç pilav için: 4 su bardağı pirinç



5 su bardağı tavuk suyu



2 adet soğan



200 gram tereyağı



1 su bardağı konserve mantar



1 çorba kaşığı dolmalık fıstık



1 çorba kaşığı kuşüzümü



1 çay kaşığı karabiber, tuz



1 tatlı kaşığı tozşeker



1 çay kaşığı yenibahar



yarım demet maydanoz



2 su bardağı haşlanıp ayıklanmış kestane



Hazırlanışı: Bütün hindiyi yıkayıp temizleyin. Limon suyu, tuz, karabiber ve yoğurdu karıştırıp hindinin üzerine sürün. Fırın poşetine yerleştirerek, 200 derecede fırında iki buçuk saat pişirin. Pilav için, yıkayıp süzdüğünüz pirinci tereyağında sürekli karıştırarak hafifçe kavurun. İnce doğranmış soğanları ilave edip, kavurma işlemini sürdürün. Önce fıstık, üzüm ve mantar, 5 dakika sonra tuz, karabiber, tozşeker ve 5 bardak kaynar suyu ilave edin. Pirinç suyunu çekene kadar pişirin. Tencerenin altını kapatıp, yenibahar ve ince kıyılmış maydanoz ekleyin. Demlenmeye bırakın. Daha sonra kestaneleri ilave edin. Pilavı hindiye doldurarak servis yapın.







Hindi



Malzemeler



1 adet hindi



Marinat malzemesi: 1 çay bardağı soya sosu, Yarım çay bardağı bal, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 adet limon (kabuğu çok ince kıyılmış)



İç malzemesi: 3 çay bardağı zeytinyağı, 4 çay bardağı soğan (piyaz doğranmış), 5 çay bardağı ayva (küp doğranmış), 2 çay bardağı su, 3 çay bardağı havuç (iri rendelenmiş), 4 çay bardağı mantar (ince kıyılmış), 3 çay bardağı badem (beyazlatılmış-iri kıyılır.







Hazırlanışı: Marinat malzemesini çırpın. Hindinin içini ve dışını çırpılan malzemeyle ovun. Üzerini folyo ile örtüp, en az 15 dakika dinlendirin. Arada bir marinat ile içini dışını tekrar ovun. Isıtılmış 2 çay bardağı zeytinyağında soğanı sararıncaya ve yumuşayıncaya kadar soteleyin. Ayvayı ilave edip, karıştırarak yumuşayıncaya kadar 5 dakika daha soteleyin. Kalan zeytinyağı, 2 çay bardağı su ve diğer bütün malzemeyi ekleyip karıştırın ve 5 dakika pişirin. Marinatladığınız hindinin içine hazırladığınız malzemeyi fazla sıkı olmayacak şekilde doldurun. Boyun ve geri kısmını çöp şiş batırarak kapatın. Yağlanmış derince bir fırın kabına hindiyi yerleştirin ve üzerini hava almayacak şekilde 2-3 kat alüminyum folyo ile sıkıca kapatın. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 1 saat 45 dakika pişirin. Bu süre içinde birkaç kez hindiyi fırından çıkarıp tepside biriken sudan üzerine sürün. Alüminyum folyoyu açın, hindinin üzerine tepside biriken sudan tekrar sürüp, 45 dakika daha pişirin. Hindiyi biraz dinlendirdikten sonra servis yapın.





Yılbaşı pilavı







Malzemeler: 4 kişilik



3 su bardağı baldo pirinç



250 gram hindi ciğeri



yarım kahve fincanı sıvıyağ



1 kahve fincanı dolmalık fıstık



1 çay bardağı kavrulmuş badem içi



2 çorba kaşığı tereyağı



1 adet küçük boy soğan



1 kahve fincanı dolmalık üzüm



250 gram haşlanmış kestane



yarım çay kaşığı tarçın, karabiber



1 tatlı kaşığı kıyılmış dereotu



3 tatlı kaşığı tozşeker



4 su bardağı tavuk suyu



1 tatlı kaşığı tuz



Hazırlanışı: Pirinci bol tuzlu sıcak suda bir saat dinlendirin. Ciğeri minik küp şeklinde doğrayarak sıvıyağda hafifçe kızartın. Tereyağını pilav tenceresine alarak dolmalık fıstık ve badem içlerini pembeleştirin. Üzerine süzdüğünüz pirinci ve yemeklik doğradığınız soğanı ilave edin. 5 dakika kavurun. Dolmalık üzüm, kestane, tarçın, karabiber, dereotu ve tozşekeri ekleyerek 1-2 saniye karıştırın. Tavuk suyunu ilave ederek kısık ateşte 15-20 dakika pişirin. Ocağın altını kapatmaya yakın tuzunu ayarlayın. 5-6 dakika demlendirerek servis yapın.



Pirinci bol tuzlu sıcak suda bir saat dinlendirin. Ciğeri minik küp şeklinde doğrayarak sıvıyağda hafifçe kızartın.





Yılbaşı keki



Malzemeler



3 yumurta



1,5 su bardağı şeker



1 su bardağı sıvı yağ



1 şişe soda



Yarım çay bardağı ince kesilmiş portakal kabuğu



3 adet kurutulmuş kivi



1 dilim kurutulmuş ananas



Yarım su bardağı kurutulmuş muz



Yarım çay bardağı kuru üzüm



Yarım su bardağı kurutulmuş mango



1 paket kabartma tozu



1 paket vanilya



3 bardak civarında un



Hazırlanışı: Yumurta ve şekeri iyice çırpın. kabartma tozunu ekleyip birkaç tur bir daha çırpın. Kuru meyveleri küp küp kesin. Ve hafifçe kaynatın. Su fokurdayınca içine atıp, 2 dakika içinde ocağın altını kapatıp tel süzgeçle alıp, suyunu süzdürün. peçeteyle kurulayın. Böyle yaparsanız meyveleriniz kekin dibine çökmez tüm kekin içine eşit yayılır. Ardından karıştırma kabına vanilya ve un ekleyip karıştırın. Şimdi sıra sıvı yağda. Onu da ekleyip karıştırın. Son olarak meyveleri ekleyip kabaca bir kaç tur karıp kek kalıbına alın. 170 derecede kekin üstü altın rengi olana dek pişirin.




Zencefilli yılbaşı kurabiyesi



Malzemeler:



300 gram margarin



4 su bardağı un



8 çorba kaşığı esmerşeker



2 adet yumurtanın akı



yarım çorba kaşığı tarçın



1.5 çorba kaşığı toz zencefil



bir su bardağından iki parmak fazla toz badem



glazür ve yeşil Gıda boyası



Hazırlanışı: Oda sıcaklığındaki margarin, un, esmerşeker, yumurta akı, tarçın, kabartma tozu ve zencefili karıştırarak hamur haline getirin. Daha sonra merdane ile 4-5 mm kalınlığında açın. İstediğiniz şekilde kalıpla kesin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirip, üzerine gıda boyasıyla karıştırılmış glazür sürün. Renkli pasta süslerliyle servis yapın.







Kar desenli çikolatalı kurabiye



Malzemeler:



200 gram tereyağı



100 gram pudraşekeri (3/4 su bardağı)



1 yumurtanın sarısı (akını glazür için kullanacağız)



4-5 çorba kaşığı kakao



300 gram un (yaklaşık 3.5 su bardağı)



arzuya göre çekilmiş ceviz, fındık ya da yer fıstığı



üzeri için: benmari usulü eritilmiş bitter çikolata ve beyaz çikolata



ya da beyaz ve kakaolu glazür



Hazırlanışı: Öncelikle tereyağı ve pudraşekerini iyice çırpıyoruz. 1 yumurta sarısını ilave ediyoruz ve kakaoyu da. Ardından azar azar unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Hamuru dinlendirmek için yarım saat buzdolabında kaldırıyoruz. Dinlenmiş hamuru merdaneyle açtıktan sonra yuvarlak kalıpları kullanarak şekil veriyoruz. Ancak kurabiyeler biraz büyük olmalı. Çünkü üstlerine kar desenleri yapacağız. Kurabiyeleri yağlı kağıt serili tepsiye yerleştiriyoruz. Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 15-20 dakika pişiriyoruz. Üzerlerini süslemek için, benmari usulü erittiğiniz bir paket bitter çikolataya kurabiyeleri birer birer batırarak, buzdolabında koyup üzerindeki çikolatalar biraz donunca, üzerlerine bu kez yine benmari usulü erittiğiniz beyaz çikolata ile süslemeler yapabilirsiniz.







Noel kurabiyesi



Malzemeler:



Sable hamuru için: 1 paket margarin



1 adet yumurtanın sarısı



1 su bardağı pudraşekeri



1 paket kabartma tozu



aldığı kadar un



üzeri için: 1’er tatlı kaşığı değişik renklerde gıda boyası



bir buçuk tatlı kaşığı nişasta



1 çay kaşığı vanilya



3 tatlı kaşığı tozşeker



1 çay bardağı soğuk su



Hazırlanışı: Sable hamurunu hazırlamak için margarini, yumurta sarısı, pudraşekeri, kabartma tozu ve unu derin bir kapta kulak memesi kıvamını alana dek karıştırın. Daha sonra 15 dakika dinlendirin. Merdane ile açarak kalıp yardımıyla dilediğiniz şekli verin. Hafifçe yağladığınız fırın tepsisine yerleştirin. 120 derecede kurabiyeler kıtırlaşana dek pişirin. Üzeri için nişasta, vanilya ve tozşekeri suya ekleyin. Ağır ateşte koyu pelte kıvamı alana dek pişirin. Kullanacağınız renk miktarı kadar çay tabağı çıkartın. İçine 1’er tatlı kaşığı pelteden ve çay kaşığının ucu ile gıda boyalarından akıtarak karıştırın. Soğuyan kurabiyelerin üzerine fırça ile dilediğiniz biçimde sürün. 2 saat dinlendirerek servis yapın.



Sable hamurunu hazırlamak için margarini, yumurta sarısı, pudraşekeri, kabartma tozu ve unu derin bir kapta kulak memesi kıvamını alana dek karıştırın.











Kabak pastası



Malzemeler:



1 su bardağı süt



12 çorba kaşığı toz şeker



1 adet tart hamuru (pişmiş)



400 gr bal kabağı püresi



12 gr jelatin



3 adet yumurta,



Yarım çay kaşığı Hindistan cevizi , 1 çay kaşığı tarçın



6 çorba kaşığı pudra şekeri, 1 bardak kremşanti, 3 çorba kaşığı su







Hazırlanışı: Derince bir tencereye şeker, hindistan cevizini, tarçını, sütü, yumurta sarılarını ,suyu,ve bal kabağını koyup, üzerine jelatini serpin. Daha sonra tencereyi benmari usulü, sık sık karıştırarak karışımı 15 dakika pişirin. Tencereyi suyun içinden alın, kenarları sertleşmeye başlayıncaya kadar bir kenarda bekletin. Ayrı bir kapta, yumurta aklarını çırparak pudra şekerini de karıştırın. Bu kasede hazırladığınız karışımı, tencerede soğumaya bıraktığınız kabak karışımının içine katın.Ortaya çıkan karışımı tart hamurunun içine doldurun ve buzdolabında birkaç saat dondurun. Servis yapmadan üzerini krem şanti ve arzu ederseniz fıstıkla süsleyebilirsiniz...











Kabak Tatlısı



Malzemeler:



2 kg. bal kabağı



2,5 su bardağı şeker



4- 5 tane karanfil



1 su bardağı ceviz veya fındık içi



Hazırlanışı: Kabak dilimlenip soyulur, çekirdekleri çıkarılıp iki parmak genişliğinde doğranır, yıkanır.Tencereye bir kat kabak, bir kat şeker dizilip bir gece veya 4- 5 saat ağzı kapalı bekletilir. Birkaç tane karanfil atılır.Orta ateşte pişirilir. Şurubun koyulaşması için biraz da kapak açık olarak kaynatılır. Servis tabağına alınıp dövülmüş ceviz içi serpilir.





Kestaneli yılbaşı pastası



Malzemeler



Krem patiseri



2 yumurtanın tamamı



2 yumurtanın sarısı



2 su bardağı süt



½ su bardağı toz şeker



1 ½ su bardağı krema



4 adet jelâtin yaprak



Siyah kek



7 adet yumurtanın akı



4/1 su bardağı pudra şekeri (yumurta akıyla birlikte karıştırılacak)



1 su bardağı toz badem



1 ½ su bardağı pudra şekeri



4/1 su bardağı kakao



Hazırlanışı: Yılbaşı pastası bu, sıradan olmamalı… Dolce’nin parmak yedirten lezzetlerinden birini seçtik, tarifini aldık. İşe krem patiseriyi hazırlayarak başlıyorsunuz. Önce yumurtaları derin bir kabın içine kırıyor, ardından şeker ilave ediyor ve açık sarı renk olana kadar mikserle çırpıyorsunuz. Diğer tarafta sütü ateşte ısıtıyor, içine jelatin koyuyor ve eritiyorsunuz. Jelatinli sütü yumurtanın içine yavaş yavaş döktükten sonra benmari usulü pişiriyorsunuz. Çırptığınız kremayı da içine ilave ediyorsunuz. Elde ettiğiniz bu karışımı dolapta bir gece bekletiyorsunuz. İkinci adım siyah kekin hazırlanması.Yumurta akını mikserle çırpıyor ve malzemeleri iyice birbirine karıştırıyorsunuz. Son olarak da çırpılmış yumurta akını ve pudra şekerini ilave ediyor, kalıplara döküyor ve 180 derece fırında 15 dakika pişiriyorsunuz. Bundan sonra yapılacak şey kekle krem patiseriyi buluşturmak. Pişirdiğiniz kekin içine krem patiseri, kestane şekeri ve krokanı koyuyorsunuz. Üzerini ezilmiş kestaneyle kapatıyor, ve özel kestane sicim yapma makinesiyle çekip pastanın üzerine yerleştiriyorsunuz. İşte yeniyıla girerken ağzınızı tatlandıracak yılbaşı pastanız hazır.


YILBAŞI GECESİNE ÇOK ÖZEL LEZZETLER

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.