Monday, December 14, 2009

Testosteron kullanmak doping etkisi yapar mı?

* Genel olarak fiziksel performansımda bir düşüş var. Testosteron kullanmak doping etkisi yapar diye duydum, doğru mu? (D.T./İstanbul)

Testosteron, erkek vücudunu etkileyen ana hormonlardan birisidir. Cinsel istekten cinsel performansa, kas-yağ dengesinden ruh haline kadar pek çok fonksiyonunu yönlendirir.



Düşerse tamamlanır

Bu nedenle 30'lu yaşlardan itibaren yılda yüzde 1.2 civarında düşen testosteron seviyeleri; cinsel sorunlar, fiziksel performansta düşüş, göbeklenme gibi bir Dizi probleme yol açar. Bu durumda, kandaki testosteron seviyelerine bakılır. Eksiklik söz konusu ise, testosteron yerine koyma tedavisinden yararlanılabilir. Testosteron seviyeleri normale geldiği için, vücut fonksiyonları da düzelir. Ancak fazladan bir doping etkisi oluşmaz. Vücudunuzda yeterli testosteron olmasına rağmen fiziksel ve cinsel performansınızda düşüş yaşıyorsanız, altta yatan başka bir sorun olup olmadığını anlamak için hekiminize başvurun. Testosteronu, doping etkisi yaratır düşüncesiyle kullanmayın.



Her gün kahve prostatı korur

* Babam 62 yaşında prostat kanseri oldu. Benim de, prostat kanserine yakalanma riskimin arttığını duydum. Doğru mu, bu konuda neler yapmalıyım? (E.Z./Muş)

Yaklaşık her altı erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. Özellikle 55 yaş üzerinde prostat kanseri riski artar. Bunun yanında ailenizde prostat kanseri varsa, riskiniz fazla demektir. Ancak prostat kanserinden korunmak için alabileceğiniz bazı önlemler var. Öncelikle düşük kalorili, hayvansal yağ ve trans yağlardan fakir, bol bol antioksidan, taze meyve-sebze ve tam tahıllı yiyecekler içeren bir Beslenme programı izleyin. Selenyum, E vitamini, domateste bolca bulunan likopen, yeşil çay, cüce palmiyesi gibi destekleri de doktorunuza danışarak kullanabilirsiniz. Her kanserde olduğu gibi, Sigara ve alkolden uzak durun. Son dönemde 2 bin 896 erkek üzerinde yapılan bir çalışma; tempolu egzersizin prostat kanserini ve bu kanserden ölme olasılığını azalttığını gösterdi. Yine yaklaşık 50 bin erkeği inceleyen bir çalışma, dört-altı fincan kahve içmenin riski düşürdüğünü ortaya koydu. Kafeinsiz kahvede de aynı yarar söz konusu. 40'lı yaşlardan itibaren her erkeğin yılda bir kere prostat muayenesi olması, hatta PSA seviyelerine baktırması gerekiyor. Unutmayın; prostat kanserinin erken teşhisi mümkündür ve bu hayat kurtarır.



Erkek memesi hastalıktan büyür

* 28 yaşında bir erkeğim ve memelerimde bir büyüme var. Bana her geçen gün daha da büyüyor gibi geliyor. Bunun bir tedavisi var mı? (A.N./Manisa)

Jinekomasti denilen erkek tipi meme büyümesi, ergen erkeklerin yaklaşık üçte ikisini, erişkinlerinse yarısını etkiliyor. Bu; hem estetik kaygılara ve vücut imajı sorunlarına, hem de cinsellikle ilgili endişelere yol açabiliyor. Jinekomasti, çoğunlukla iyi huylu bir sorundur. Ergenlikte oluşursa, genelde kendiliğinden düzelir. Bazen kilo fazlalığına bağlı oluşur. İlerleyen yaşlarda ise testosteron ya da tiroid hormonlarının eksikliği, bazı karaciğer hastalıkları, Genetik problemler ya da bazı kanser türlerinde görülebilir. Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak da oluşabilir. Eğer jinekomastiniz varsa, uzman bir hekime muayene olun. Altta bir Sağlık sorunu varsa bunlar tedavi edilir. Bunun yanında kilo vermeniz de yararlı olur. Jinekomastide göğüs küçültme ameliyatları da uygulanabiliyor.
Testosteron kullanmak doping etkisi yapar mı?

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.