Tuesday, December 8, 2009

5 milyon kişi 6 milyar dolara doyuyor


TÜRKİYE’DE 5 milyon kişiye hizmet veren toplu yemek sektörü (catering) 6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşırken, iş yerlerine sunulan mönüler de değişmeye başladı. ISS Catering Genel Müdürü Engin Üstel, yemek tercihlerinin hem bölgesel olarak hem de beyaz-mavi yaka olarak farklılık gösterdiğini belirterek, “Beyaz yaka, Diyet ve vejeteryan mönüleri tercih etmeye başladı. Mavi yakalılar ise kalori ihtiyacını karşılayacak mönüleri tercih etmeye devam ediyor” dedi.İşyerlerinde yemek ayarlamaları yapılırken, işin özelliğine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Üstel, şu bilgileri verdi: “Enerjiye ihtiyacı olan kesimler için karbonhidrat içeriği yüksek menü oluşturulurken, masa başında oturan personel için de lif açısından zengin mönüler hazırlanmalı. Masa başında oturan personel hareketsiz olması nedeniyle hazımsızlık sorunu yaşıyor. Yeterli ve dengeli Beslenme personel verimi için önem taşıyor.”3 bin 500’e düştüSektörde krizden önce 4 bini aşan firmanın bulunduğunu anlatan Üstel, firma sayısının 3 bin 500’e düştüğünü belirterek, “Krizde toplu yemek sektöründe firmaların kapanma sebepleri de farklı. Hizmet verdiği şirketten ödeme alamadığı için batanlar oldu. Şirketlerin yüzde 90’ı merdivenaltı hizmet veriyor. Haksız rekabet var. Hükümet de önlem almaya başladı. Daha büyük firmalar olacak. Firma sayısı 2 bine inecek” diye konuştu. 15 milyon tabakSektörde günde 15 milyon tabak yemek verilirken, artık yalnızca iş yerlerine değil, şantiyelere de toplu yemek veriliyor. Sektörde fiyatların 3 lira ile 8 lira arasında değiştiğini kaydeden Engin Üstel, şunları söyledi: “Sektöre kurumsal firmaların girmesiyle fiyat dengesi oluştu. Fiyat, şirketlerin isteğine göre değişiyor. Açık büfe olduğunda farklı, 3 çeşit yemek olduğunda farklı fiyat uygulanıyor ama yemek fiyuatı kimi zaman 9-10 liraya kadar çıkabiliyor.” Engin Üstel şöyle konuştu: “Sardunya’yı aldığımızda 1500 çalışanı ile 60 bin yemek kapasitesi bulunuyordu. Bir yılda 2 bin 200 çalışanımızla 600’ün üzerinde firmaya hizmet vermeye başladık. Şirketlerde 200 mutfağımız var. Günde 100 bin öğün yemek çıkarıyoruz. ISS’nin 450 milyon TL cirosunun 100 milyon TL’si cateringden geliyor. 2010’da personeli 2 bin 500’e, ciromuzu 120 milyon TL’ye çıkarmak istiyoruz.”
50 bin Euro’ya laboratuvar kurdu yeni yemek çeşitleri geliştirdi
ENGİN Üstel, mikrobiyoloji laboratuvarı da kurduklarını belirterek, “50 bin Euro yatırım yaptığımız laboratuvar ile servise sunulan gıdaları ve tedarikçilerden aldığımız hammaddeleri Analiz ediyoruz” dedi. ISS Catering Hijyen Kalite Yönetim Müdürü Serap Özçalıcı ise, yeni yemekler geliştirdiklerini ve bunları toplu yemeğe uygun hale getirilmesi için çalıştıklarını dile getirdi.
Günde 5 milyon yemek veriliyor
Türkiye’de günde 5 milyon öğün toplu yemek veriliyor.Bu da 15 milyon tabak yemeğe denk geliyor.Catering sektöründe 3 bin 500 firma faaliyet gösteriyor.Öğün fiyatları 3-9 lira arasında değişiyor.Sektörün büyüklüğünün 6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor. Çalışan sayısı yaklaşık olarak 100 bini buluyor.
100 bin kişi bir ayda ne tüketiyor
62 ton kırmızı et280 bin adet yumurta50 ton un 90 ton domates50 ton elma55 ton pirinç95 ton taze patates35 ton soğan500 bin ekmek50 ton yoğurt
5 milyon kişi 6 milyar dolara doyuyor

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.