Tuesday, December 8, 2009

Fast food, tuz ve abur cuburu azaltın

Okul çağı çocukları, büyüme ve gelişme dönemindedir. Bu nedenle günlük almaları gereken ortalama kalori miktarı ve alacakları besinlerin dengesi büyük önem taşır. Çocukluk çağındaki Beslenme yetersizliği ve dengesizliği ise ileride çeşitli Sağlık sorunlarına yol açabilir. Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, çocuklara evde ve okulda iyi bir beslenme planı yapılmasının çok önemli olduğunu söylüyor. Talak ayrıca, çocuklarda tuz alımı ve fast food tarzı beslenmenin kısıtlanmasını, abur cubur tüketilmesinin azaltılmasını öneriyor.



SEBZE ŞART

Çocukların, yeterli ve dengeli beslenmesi için bütün yiyecek gruplarından, belirli miktarlarda yemeleri gerektiğini anlatan Talak, günlük beslenme piramidinin şöyle dengelenmesi gerektiğini belirtiyor: Günlük enerji ihtiyacının yüzde 55-60'ı karbonhidratlardan, Yüzde 15-20'si proteinlerden, Yüzde 30'u ise yağlardan (yemeklere ilave edilen yağ; eşit miktarlarda zeytinyağı, soya ve mısırözü gibi bitkisel yağların karışımından elde edilmeli) oluşmalı. Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri, çocuklarda göz ve beyin gelişimini, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini ve kalp-damar hastalıkları riskinin azalmasını sağlıyor. Bunun için çocukların lahana, brokoli, karnabahar, semizotu ve tüm yeşil yapraklı sebzelerle, balık, ceviz, fındık, badem gibi yiyecekleri diğer besinlerle birlikte düzenli şekilde tüketmeleri gerekiyor.



DENGE ÖNEMLİ

Çocuğun günlük enerji ihtiyacının, düzgün öğünler şeklinde ve her besin grubundan belirli miktarlardan birarada yedirilmek koşuluyla sağlanmasının mümkün olduğuna değinen Şengül Sangu Talak, bu konuda şunları söylüyor: "Tek tip Gıda alımı zararlıdır. Günde bir yumurta, bir-iki kibrit kutusu kadar peynir, iki-üç köfte, 500 mililitre süt veya yoğurt, iki porsiyon sebze, iki-üç porsiyon meyve, 10-12 porsiyon ekmek (bir porsiyon ekmek yerine iki yemek kaşığı pilav, makarna, bulgur da yenilebilir. Ya da bir kase çorba, bir dilim börek tüketilebilir) gıdaların alınması sayesinde, bir günlük öğünde tüketilmesi gereken besin grupları dengelenmiş olur."
Fast food, tuz ve abur cuburu azaltın

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.