Tuesday, December 8, 2009

ŞARAP YAPAN FİL

Güney Afrika dünyanın önemli şarap merkezlerinden biri. Ve şarapçılık onlarda geleneksel bir üretim esasında. 20 yüzyılla birlikte modernleşen üretim tekniklerinden dolayı, işe yarar bazı geleneksel yöntemlerden ortadan kalkmış. Güney Afrikanın önemli şarap üretim merkezlerinden biri Boplaas'ın yöneticisi Carel Nel ve Knysna Fil Parkının yöneticisi Ian Withers birgün oturup, geleneksel yöntemlerden bahsederken akıllarına unutulmuş bir fikir gelir. Güney Afrika'da binlerce yıl boyunca şarap için gerekli üzüm ezme işlemini filler gerçekleştirmiştir. Bunu tartışan iki kişiden biri şarap üreticisi diğeri de bir sürü filin yer aldığı parkın yöneticisi olunca ortaya müthiş bir işbirliği çıkar. Ve unutulmuş geleneksel yöntemlere geri dönülür.



Boplaas'ın şu an tek fil işçisi Hary ve bu sene piyasaya sürülecek şarapların üretiminde bizzat rol oynamış. Her gün 3.5 tonluk ağırlığı ve 61 santimlik ayaklarıyla, yüzlerce kilo şarabı ezen fil Harry, insanların bu lezzetli şeyleri ezmek yerine neden yemediğini anlamıyormuş doğal olarak. Ama hergün hakkına düşen bir sürü üzümü mideye indiriyormuş, işverenin anlattığına göre. Hary şu an yaptığı işi becerebilmek için özel olarak eğitilmiş, ve eğer bu yılın şarapları beğenilirse pek çok arkadaşıyla beraber işine devam edecek.


ŞARAP YAPAN FİL

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.